Haagse Modelboot Club - HMBC

Foto's MiniSail Classic Treffen

Bornerbroek.
Klik op een plaatje voor een vergroting.
Vorige pagina | Home | Diashow
In het weekend van 18 t/m 20 augustus organiseerde Minisail-Classic weer een treffen in het Grasbroek. Dit is een mooie recreatieplas in de buurt van Hengelo.
Het is een internationaal treffen met veel Duitse en ook een aantal Nederlandse deelnemers. Dit jaar ontbraken door omstandigheden de Zwiterse deelnemers, zodat het deelnemersveld wat kleiner was dan andere jaren.
Bij Minisail-Classic gaat het om voorbeeld getrouwe radiobestuurde zeilende schaalmodellen.
Vanuit de HMBC waren Joris en ik naar het Grasbroek afgereisd. Ik was ook een aantal jaren niet geweest, maar dit gelukkig weer wel en het was leuk om weer vele bekenden te ontmoeten.
Joris had zijn Tenby Lugger meegenomen en ik had de hoogaars met spriettuig PI 24 en de Collinette bij me. De registratie van de hoogaars PI 24 staat voor Philippine. Dat ligt in Zeeuws Vlaanderen.
Vroeger had Philippine een directe verbinding met de Westerschelde via de Braakman, maar deze is de loop der jaren verzand en uiteindelijk in 1952 geheel afgesloten.
De Collinette is een Engels klassiek jacht uit 1885 en is door Wim Bunte gebouwd en oogstte veel waardering op de meeting!
Er waren hele bijzondere schepen te zien. Eén daarvan was een Arabische Dow. Deze had natuurlijk ook radiobesturing voor roer en de schoot voor het grote latijnzeil. Maar daarnaast kon middels 4 lieren en een ingebouwd computer programma in de Dow het latijnzeil voor de mast langs naar de andere kant getrokken worden als de Dow over de andere boeg ging zeilen. Dit op dezelfde manier zoals het in het echt ook gedaan wordt, maar dan met vele handen aan boord.
Naast mijn kleine hoogaars was er ook nog een grote Arnemuidense Hoogaars VLI 3 schaal 1:8 met een romplengte van 1,50m. Deze zeilde zelfs zonder hulpkiel. Een andere deelnemers is fan van de Scherenkruiser en hij had 3 verschillende daarvan meegenomen.
Het was op een enkel buitje zaterdagmiddag na prachtig weer, alleen was er weinig wind. Zo weinig wind, dat Hans zijn bemanning aan het internetten is geslagen (zie mooie foto van Joris).
Een geslaagde meeting en volgend jaar gaan we zeker weer heen.

Klik hier voor de video van dit MiniSail Treffen.

Hans Staal
foto's : Hans Staal en Joris Priem

Vorige pagina | Home

Gecreëerd 23 augustus 2023
Copyright © 1999 - 2023 HMBC