Skûtsje van Grouw wordt verder afgebouwd.

Deze pagina werd verzorgd door Hans Staal


Nadat vorig jaar het skûtsje van Grouw van de ondergang is gered, is het zover gereed gemaakt, dat er af en toe meegezeild kon worden. Een flink deel van de tuigage was een proef om te kijken hoe een en ander ging. De winter van 2004-2005 wordt gebruikt om deze zaken nieuw te maken. We praten hier over het lopend en staand want en de radiobesturing. Eerst is de mast verder afgewerkt.Het mastbeslag is van messing en voldoende stevig. Ook is de mast opnieuw in de lak gezet.

  De mastkaken zijn vernieuwd en stevig vastgezet in het schip. Daarna is de boegspriet aan de beurt gekomen. Nu is een messing boegspriet met bijbehorende verstaging op het skûtsje gekomen. Ook het beslag van de boegspriet is van messing en alle verbindingen zijn nu gesoldeerd. Een en ander kan nu wel een stootje verdragen (of veel wind!)De verstaging was afgelopen jaar provisorisch van touw gemaakt. Deze worden vervangen door stagen van 1 mm staaldraad.

Dit draad is goed te solderen en de ogen van de stagen zijn zo vastgezet. Nu moet daar alleen nog een wikkeling van touw omheen. Volgende job zijn de wandputtings. Ook deze zijn nu van messing en met 2 componentenlijm aan het boeisel gelijmd. Daarnaast gaan 2 mm messing nagels door het boeisel heen om er voor te zorgen dat de wandputtings onwrikbaar vast zitten. Wantspanners completeren de stagen. Deze zijn gekocht in de modelbouwwinkel. De blokken vragen nu de aandacht. De schoonvader van Matthijs had blokken van Mahoni voorbereid.

Deze zijn op maat geschuurd en voorzien van draaiende schijven en messing buitenbeslag. Sommige blokken zijn voorzien van een hondsvot (oog aan de onderkant voor vaste punt van schoot of val). De speciale blokken moeten nog gemaakt worden. Dit zijn de dubbelschijfsblokken voor de grootzeilschoot. In 2004 had ik al lijnen van diverse dikte geslagen en deze lijnen gaan we nu gebruiken om het skûtsje verder te tuigen.

Volgende stap hierna is het vernieuwen van de besturing in het skûtsje. Daarna volgt de grote klus van een nieuwe set zeilen maken, die het wat simpele dacron tuig gaat vervangen.

Created March 1st 2005