Deze pagina werd verzorgd door Hans Staal

Skûtsje bouwpagina 14

 
Lemmer en Grouw

Op de foto hierboven staan het skûtsje van Grouw met daarachter het skûtsje van Lemmer in aanbouw. Dik van Kooij, die met Lemmer bezig is, heeft net de zwaarden gemaakt. Deze moeten nog verder afgewerkt worden. Bij Lemmer zit het dek er ook al vast in. Dik heeft niet het bijgeleverde polyester dek genomen maar zelf een dek gemaakt van 1,5 mm vliegtuigtriplex. Dit wordt ondersteunt door een aantal dekspanten. In het midden is een langspant zichtbaar dat meteen ook als handgreep dient om het model te kunnen dragen.
 
Ik ben nu ook weer op volle kracht met het skûtsje van Grouw gestart. De Wieringer Aak is af (op een paar kleine dingen na). De bedoeling is om volgend jaar bij MiniSAIL Pagedal in Stadskanaal het skûtsje vaarklaar te hebben. Op de foto rechts is de romp te zien zoals die nu is. Het voordek is net op zijn plaats gelijmd. In tegenstelling tot Dik gebruik ik wel het polyesterdek. Ook dit dek wordt weer ondersteund met een aantal dekspanten. Deze zijn gemaakt van balsa wat met polyester geverfd is. Zo blijft het gewicht zoveel mogelijk beperkt. Op de foto worden de dekspanten op hun plaats gehouden door vele lijmklemmen. Ik heb het dek met polyurethaanlijm aan de romp gelijmd. Deze lijm houdt goed op polyester (tip van Dik). Voor extra sterkte en waterdichtheid heb ik polyester in de naden laten lopen.
Op de foto links een blik onder dek naar voren toe gekeken. De romp is nog erg leeg, maar de dekspanten zijn goed te zien evenals de lijmklemmen, waarmee ze op hun plaats worden gehouden.
Deze winter zal fors aan een aantal skûtsjes worden gebouwd. De bedoeling is, dat volgend jaar er minimaal 3 zeilen aan het begin van het vaarseizoen en we hopen natuurlijk op nog meer. Om e.e.a. een beetje te kunnen volgen is een extra pagina toegevoegd waarop staat hoever ieder skûtsje is. 

Created September 29th 2002