Deze pagina werd verzorgd door Hans Staal

Skûtsje bouwpagina 16

  Vorderingen bij het Lemster skûtsje en het Grouwster skûtsje.
Lemster skûtsje
Op de foto links een zwaard in aanbouw, waar de messing zwaardkop op het zwaard wordt vastgezet. Volgende stap is een sleuf in de rand van het zwaard frezen waarin de metalen beschermingsrand komt.
Op de foto's hieronder is de verstelling van het zwaard te zien, met de ketting om het zwaard naar voren of naar achteren te halen. De sleuf waar de zwaardbout doorheen gaat is van messing gemaakt. Bij de echte skutsjes maakt de plaats van het zwaard veel uit voor de trim van het schip en tijdens de wedstrijden wordt afhankelijk van het rak de plaats van het zwaard weer aangepast. Moeten we dit ook niet radiografisch te verstellen maken?
Op de foto links boven is de botteloef te zien. Deze is van messing gemaakt en moet wel stevig zijn, want er komt flink wat kracht op te staan tijdens het zeilen.
Op de foto rechtsboven staat de fraaie koekoek die Dik boven de ingang van het roefje heeft gemaakt.
Skûtsje van Grouw
Ik ben met de zwaarden bezig. Op de foto links is een zwaard in aanbouw. Ik heb de maten van het zwaard op transparant papier overgetekend. De zwaarden zijn uit losse planken opgebouwd precies zo als het grote voorbeeld. Alle losse planken worden aan elkaar gelijmd en vervolgens afgezaagd. Tijdens het lijmen houden een aantal tekenloden de onderdelen op hun plaats. Op de foto rechtsonder is het metalen beslag van de zwaardkop geplaatst en daarna moet het gat geboord worden voor de zwaardbout en de nagels in de zwaardkop worden aangebracht.

Foto's Dik van Kooij en Hans Staal

Created November 17th 2002