Deze pagina werd verzorgd door Hans Staal

Skûtsje bouwpagina 18

Leeuwarden en Grouw weer verder in de bouw.
Leeuwarder skûtsje

Op de foto rechts de achtersteven met het roer. Op deze foto staat de roef er nog niet op. Deze is wel te zien op de foto rechtsonder. Charles heeft een tweede exemplaar van de roef gemaakt omdat de eerste hem niet helemaal beviel. OOk het dek is pas gemaakt en aangebracht in de romp. De raampjes en de toegang tot de roef zitten er ook al in. Volgende stap is de openingen in het dek maken en daar overheen de luiken maken. op de foto linksonder zijn de mastkaken te zien. Ze zijn net op hun plaats gelijmd en worden met klemmen vastgehouden.

Grouwster Skutsje

Bij het Grouwster skutsje is de hulpkiel gemaakt. Deze kiel hangt onder het skutsje en bestaat uit een bulb lood van 5,5 kg. Uit de bovenkant van hulpkiel komen 2 staven en weer passen in 2 buizen die in de romp zijn aangebracht. Dat is te zien op de linker en rechter foto. Ter versteviging is ook een extra kielbalk aan de binnenkant van de romp in gepolyesterd.

De kielbalk geeft ook extra stevigheid aan de twee buizen in de romp. Aaan de bovenzijde van de twee buizen zijn dwarsbalken ingelijmd om de buizen muurvast te zetten.

Naast de hulpkiel is ook flink gewerkt aan de roef en de luiken. Deze zijn geschuurd en in de grondlak gezet. De roef en de luiken sluiten nauw aan over de opstaande rand rond de dekopeningen ter hoogte van de roef en de luiken. Op de Opstaande rand komt nog een laagje dun rubber zodat het geheel waterdicht kan worden afgesloten.

Op het voordek liggen de zwaarden en het roer. Deze moeten van beslag worden voorzien en kunnen dan gelakt worden.

Foto's Charles Bernard en Hans Staal

Created May 19th 2003