Deze pagina werd verzorgd door Hans Staal

Vier Skûtsjes in aanbouw

een update van de vorderingen van Hans


Sinds de laatste update van mijn skûtsje ben ik vooral bezig geweest met beslag van de mast en giek maken en daarna schilderen. Het beslag voor de mast en giek is gemaakt van messing. Voor de banden rond de mast en giek heb ik strips messing geknipt op de knipbank bij Dennis (waarvoor dank). Op zo'n knipbank krijg je absoluut rechte strips wat met zagen of knippen met een grote schaar zeker niet zo goed lukt. De banden rond de mast met hun uithouders zijn gesoldeerd evenals het lummel beslag van de giek. Volgend stadium was het schilderen van de romp. Ik heb met Matthijs flink zitten bomen wat voor kleur(en) het skûtsje zou krijgen.

In één van de boeken over scheepsmodellen, 'De Hazenberg Modellen' vond ik een fraai kleuren schema van een skûtsje. Dat heb ik toegepast. Eerst zijn alle houten onderdelen in de G4 gezet om ze goed te impregneren

De romp is licht geschuurd met korrel 1000 en daarna is de primer gezet. Deze laag is eerst weer licht geschuurd en vervolgens ben ik begonnen met aflakken. Hiervoor heb ik diverse kleuren Flexa Colour Locale en Epifanes gebruikt. Deze lakken drogen niet te snel en kun je rustig mee aflakken. Sommige moderne lakken drogen zo snel de je niets een de tijd hebt om een groter stuk strak af te werken.

Kleurenschema:
romp, berghout en dek: zwart
spieen voor en achter, binnenkant boeisel: licht grijs
boeisel: licht groen
roef: voor- en zijkanten wit, achterkant havana bruin en dak heel licht groen.
zwaarden, mast en giek: Golden Wave blanke vernis.
De mast en de giek zijn eerst nog voorzien van een beetje water beits voor wat extra kleur.

Om een indruk te geven van de grootte van het skûtsje saat er soms een bemanningslid aan boord.