Deze pagina werd verzorgd door Hans Staal
Foto's Nico Alsemgeest

Skûtsje bouw pagina 8

Bouw van de eerste romp (deel 1)

De negatieve mal is geheel geprepareerd voordat de eerste romp wordt gemaakt. In de mal zijn alle nog aanwezige oneffenheden weggeplamuurd en is de mal vervolgens in de primer en de lossingslak gezet. Op de foto hiernaast is de boeg te zien van de mal geprepareerd en wel.

Simon knipt stroken polyester mat uit. Hiermee wordt de mal bekleed. Er komt een brede strook op de bodem. Aan de zijden komen smallere stroken. In de boeg en de kont worden kleine, korte strookjes of driehoekjes mat gebruikt. Lange stroken geven namelijk vouwen in de korte bochten van de boeg en de kont.
Er wordt een flinke hoeveelheid polyester aangemaakt. Dit wordt voor een gedeelte over de mat uitgeschonken (zie foto). Daarna wordt met de kwast de mat ingedebt met polyester.

Met de kwast wordt door Simon en Dennis de mat ingedebt met polyster.

In totaal zijn 2 lagen mat opgebracht en in de boeg en kont zijn er 3 lagen mat. Belangrijk is dat iedere laag eerst volledig verzadigd is met polyester voordat de volgende laag erop komt. Daarna wordt met de roller alle nog eventueel aanwezige luchtbellen uit de mat gerold. Uiteindelijk is dan op de foto hieronder het resultaat zichtbaar. De eerste romp is aangesmeerd in de mal. Nu maar drogen en op woensdag wordt de romp uit de mal gehaald.

Created March 7th 2001